Młodzież walczy z epidemią otyłości
W ostatnim roku pojawiły się dowody świadczące o tym, że otyłość ma związek z większym ryzykiem zakażenia SARS-CoV2. Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że otyłość jest kluczowym, niezależnym czynnikiem ryzyka poważnego przebiegu COVID-19. Młodzi ludzie zaangażowani w projekt CO-CREATE w całej Polsce opracowali szereg zaleceń dla rządów i decydentów, aby wspierać tworzenie zdrowego, zrównoważonego środowiska dla nas wszystkich.
Społeczny problem nadwagi
W 2016 roku w Europie około 41 milionów dzieci w wieku od 5 do 19 lat cierpiało na nadwagę lub otyłość. Częstość jej występowania wśród dzieci w Polsce przewyższa średnią europejską. W tym samym roku z otyłością zmagało się 27,2% chłopców i 11,8% dziewcząt w wieku 5-19 lat.
Jak wskazano w bazach danych polityk promujących zdrową dietę i aktywny tryb życia NOURISHING i MOVING, Polska dotychczas wdrożyła systemowe rozwiązania, takie jak oznakowanie opakowań (wartości odżywcze) oraz przepisy regulujące rozpowszechnianie treści marketingowych o niezdrowych produktach żywnościowych w szkołach. A jednak rosnąca liczba nastolatków z nadwagą i otyłością mówi same za siebie – wciąż czegoś brakuje w naszej reakcji na ten problem.
Tego rodzaju pytania zadawaliśmy podczas realizacji projektu. Nadal istnieje tendencja do większego skupienia się na interwencjach na poziomie indywidualnym zamiast na strategiach i politykach przeznaczonych dla całej populacji. Brak jest pełnego systemowego postrzegania relacji między wszystkimi tymi działaniami. Nadal w dużej mierze brakuje głosów młodych ludzi – tłumaczy prof. Knut-Inge Klepp, kierownik zespołu naukowego i główny koordynator projektu CO-CREATE.
Młodzi mają głos
W ramach projektu młodzież z Polski, Norwegii, Portugalii, Wielkiej Brytanii i Niderlandów, opracowali koncepcje polityk dotyczących czynników systemowych, które ich zdaniem mają wpływ na otyłość i zdrowie nastolatków w ich krajach. Przez kilka miesięcy młodzież z Miejskiej Górki, Świdnicy i Wrocławia prowadziła dyskusje i badania oraz współpracowała z lokalnymi władzami i społecznością nad sfinalizowaniem swoich pomysłów.
Dołączyłam do CO-CREATE, aby podzielić się wiedzą na temat dobrego zdrowia i zdrowego żywienia. Wierzę, że możemy zwrócić uwagę polityków na problem otyłości. Chcemy zmobilizować ich do wprowadzenia zmian w ścisłej współpracy z nami – mówi Zuzanna Burzyńska, członek Zespołu Zadaniowego CO-CREATE Youth Declaration.
Wierzę, że możemy zwrócić uwagę polityków na problem otyłości. Chcemy zmobilizować ich do wprowadzenia zmian w ścisłej współpracy z nami.
Zuzanna Burzyńska, członek Zespołu Zadaniowego CO-CREATE Youth Declaration
Lockdown sprzyja otyłości
Światowa Organizacja Zdrowia 11 marca 2020 roku ogłosiła pandemię COVID-19. Na początku koronawirus zakłócił nasze nawyki zdrowotne i żywnościowe. Lockdowny na całym świecie doprowadziły do trwałych zmian w diecie, zmniejszenia poziomu aktywności fizycznej, a także do pogorszenia stanu zdrowia psychicznego, wszystkie te czynniki mogą zwiększać ryzyko otyłości i innych chorób przewlekłych.
Światowa Federacja Otyłości wezwała wszystkich do pomocy. Młodzi ludzie widzą, jak zakłócone zostało ich życie, zdają sobie sprawę, że teraz bardziej niż kiedykolwiek nadszedł czas, aby działać i pociągnąć do odpowiedzialności decydentów i polityków. Młodzi ludzie są gotowi zabrać głos. Czy jesteśmy gotowi żeby ich posłuchać?
O projekcie
CO-CREATE, zaplanowany na lata 2018-2023, ma przyczynić się do zmniejszenia otyłości wśród nastolatków w Europie za pomocą stworzonych przy współpracy z młodzieżą projektów polityk na rzecz promowania zdrowszej żywności i aktywności fizycznej. Wizja projektu zakłada, że wzrost otyłości wśród nastolatków zostanie zatrzymany poprzez koncentrację na czynnikach systemowych, zamiast na zmianie indywidualnego zachowania. Projekt opiera się na stworzeniu nowych rozwiązań, które przyczynią się do zmniejszenia nierówności społecznych w dostępie do zrównoważonego środowiska promującego zdrową żywność i aktywność fizyczną.
Projekt CO-CREATE otrzymał dofinansowanie z unijnego programu badań i innowacji Horyzont 2020 (Program prac 2016-2017: Bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważone rolnictwo i leśnictwo, badania mórz i wód śródlądowych oraz biogospodarka) w ramach umowy o dotację nr 774210.
prof. dr hab.
Aleksandra Łuszczyńska