Kuchenne wynalazki studentów School of Form

udostępnij artykuł
Kuchenne wynalazki studentów School of Form
float_intro: images-old/www/2021/glowne-3600-3600-2.jpg

Zastanawialiście się kiedykolwiek jak to jest być wynalazcą? Ze School of Form staje się to możliwe! Przedstawiamy Wam projekty naszych studentów z Iranu, Ladan Zadfar i Mohammada Farshada – Wild Cook i Icy Galaxy, które wygrywają prestiżowe, międzynarodowe konkursy designerskie!

pobierz pakiet 2

 

Wild Cook oraz Icy Galaxy to innowacyjne wynalazki studentów wydziału projektowania stworzone z myślą o pasjonatach gotowania. Jak przyznają Ladan i Mohammad ze School of Form, prywatnie sami uwielbiają gotować i odkrywać nowe techniki, dlatego też ich pomysły skoncentrowane są głównie na tej dziedzinie.

Inspiracje

Wild Cook, czyli innowacja w świecie kulinarnych gadżetów, zdobył już jedną z najbardziej prestiżowych nagród designerskich – IF Award, w kategorii Professional Concept. To urządzenie pozwalające uzyskać w domu wędzone potrawy bez bałaganu i spędzania wielu godzin w kuchni. Wystarczy, że wybierzemy odpowiednią kapsułkę (w zależności od aromatu, który pragniemy uzyskać), a Wild Cook zrobi wszystko za nas. Wild Cook Capsule podgrzewa się w urządzeniu, a następnie jej zawartość jest wdmuchiwana do potrawy. Co ciekawe, kapsułki dostępne są w przeróżnych wariantach, dzięki czemu możemy wybrać, jaki aromat najbardziej pasuje nam do danego dania.

Projektowanie dla ludzi oznacza rozwiązywanie ich problemów i trudności, a także wnoszenie piękna, spokoju i radości do ich codziennego życia. Najważniejszym faktem w życiu codziennym jest jedzenie! Pragnęliśmy ułatwić i uprzyjemnić proces gotowania i o to właśnie chodzi w tym projekcie. Nie znaliśmy wcześniej sposobu na wędzenie jedzenia w kuchni bez robienia ogromnego bałaganu, a nawet jeśli decydowaliśmy się robić to w ogrodzie, bałagan zawsze był nieunikniony! Aby przezwyciężyć te problemy, pomyśleliśmy o prostszym, czystszym i szybszym sposobie, który pozwoliłby uzyskać wędzony aromat potraw w domowej kuchni – odpowiadają Ladan i Mohammad, zapytani o to, skąd wzięli pomysł do stworzenia Wild Cook.

Ich drugi projekt to Icy Galaxy, czyli silikonowa forma do lodu w kształcie inspirowanym pięknem natury. Ladan i Mohammad wpadli na pomysł stworzenia takiego projektu, obserwując Drogę Mleczną na nocnym niebie. Zachwyceni jej nieregularnym kształtem i mieniącymi się gwiazdami wykorzystali to wszystko do stworzenia czegoś, co w prawdziwym życiu przypominałoby im galaktykę. Forma Icy Galaxy może być również wykorzystywana do robienia nie tylko kostek lodu, ale także czekoladek czy galaretek o pięknym spiralnym kształcie.

Projektowanie dla ludzi oznacza rozwiązywanie ich problemów i trudności, a także wnoszenie piękna, spokoju i radości do ich codziennego życia.

Ladan i Mohammad, studenci, School of Form.

Proces tworzenia

Ladan i Mohammad pracują w duecie już od wielu lat. Dzięki temu zgodnie twierdzą, że „ich umysły podążają tą samą drogą”, co znacznie usprawnia proces tworzenia. Nie zawsze jest on jednak prosty. Pierwszy krok to oczywiście pomysł. Później zaczynają się rozmowy, które mogą toczyć się tygodniami. Omawiane są wtedy wszelkie kwestie dotyczące projektu, począwszy od głównego zamysłu, aż po dokładne szczegóły wykonania. Rozpoczęcie prac nad realizacją nowego zadania zawsze poprzedzone jest wielogodzinnymi dyskusjami, jednak oboje zgadzają się, że jest to jeden z najprzyjemniejszych elementów tworzenia. Następnie analizują szczegóły powstania danego produktu i jego użytkowość. Dopiero później można zabrać się za realizację projektu technicznego i opracowanie designu. To czasochłonny proces, który może zająć nawet parę miesięcy, jednak zdecydowanie wart jest efektu końcowego.

Dzięki swoim osiągnięciom, studenci są też uczestnikami wielu międzynarodowych wystaw, a sama Ladan została również członkinią jury w konkursie A’Design Award. Oboje mają jeszcze mnóstwo planów związanych z designem i dalszym rozwojem. Trzymamy kciuki i życzymy im jeszcze większych sukcesów, a wszystkim innym studentom radzimy – odważcie się tworzyć!

3600 3600 1

3600-3600-8.jpg

3600 3600 2

3600-3600-10.jpg

33600-3600-6.jpg

dr

Agnieszka Jacobson-Cielecka


Te artykuły mogą
cię zainteresować

Poproś o komentarz ekspercki

Napisz nam o swoim temacie, a my znajdziemy dla Ciebie eksperta z naszej bazy ponad 400 naukowców.

Przejdż do formularza
Bądź na bieżąco

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z publikowanymi przez nas nowościami.

Zapisz się