Magdalena Tomaszewska-Bolałek po raz kolejny laureatką kulinarnych Oscarów
Odmienne kultury poznawać można na różne sposoby: poprzez odkrywanie zabytków, historii, literatury... albo dzięki kuchni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS, a także autorka „Tradycji Kulinarnych Finlandii”, tym razem zabiera czytelników na długą, przepełnioną smakami, zapachami i opowieściami biesiadę przy polskim stole. E-book „The Polish Table”/„Mesa Polaca” otrzymał Grand Prix w kategorii Food Tourism i drugie miejsce w kategorii Embassy books w tegorocznej edycji konkursu Gourmand World Cookbook Award.
Książka jest udostępniona w dwóch językach w otwartym dostępie tutaj »
„Polski stół”
„The Polish Table”/„Mesa Polaca” to bezpłatna publikacja w formie e-booka w języku angielskim oraz hiszpańskim. Projekt otrzymał dofinansowanie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w ramach konkursu „Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar”. Autorka „Tradycji kulinarnych Finlandii” oraz licznych prac poświęconych kuchni azjatyckiej tym razem skupiła się na ukazaniu polskiej kultury i tradycji kulinarnej, w centrum której znajduje się tytułowy stół. To bowiem nie tylko użytkowy mebel, ale też symbol więzi, która łączy zasiadających przy nim biesiadników. To przy nim wznosi się toasty, opowiada najciekawsze historie i poznaje nieznane smaki.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek ma na swoim koncie już 12 nagród w konkursie Gourmand World Cookbook Awards, nazywanego także kulinarnymi Oscarami. Jest to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej organizowany od 1994 r. Co roku bierze w nim udział kilkadziesiąt tysięcy książek z całego świata.
W tegorocznej edycji e-book „The Polish Table”/„Mesa Polaca” zdobył Grand Prix w kategorii Food Tourism i drugie miejsce w kategorii Embassy books.
Projekt Azja
Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiedziała o wspólnych elementach oraz sporach o tradycję w kuchniach Japonii, Korei i Chin podczas webinaru „Walka o tradycję – kuchnie i dzieje kulinarne Azji Wschodniej”. Meandry przenikania tradycji i sposobów przyrządzania azjatyckich potraw, takich jak kimchi, miso, sashimi czy jajang, to fascynująca opowieść.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies prowadzonych na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek:„Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” oraz „The Polish Table”.