Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek nominowana do kulinarnych Oscarów
Najnowsza książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek pt. „Tradycje kulinarne Szwecji” miała swoją oficjalną premierę 28 października. Jeszcze nie zdążyła na dobre rozgościć się na półkach księgarń, a już uzyskała nominację do przyszłorocznej edycji Gourmand World Cookbook Awards. Konkurs ten zwany jest kulinarnymi Oscarami. W tym roku liczba zgłoszonych książek okazała się rekordowa – przekroczyła 100 000. „Tradycje kulinarne Szwecji” powalczą o Grand Prix w kategorii Nordic.
Poznajmy menu wikingów
W swojej najnowszej książce orientalistka, badaczka kultury kulinarnej oraz kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS skupia się na ukazaniu kultury i tradycji kulinarnej Szwecji, kraju, który słynie ze śledzia przyrządzanego na dziesiątki sposobów, popularnych klopsików oraz cynamonowych bułeczek – nieodłącznych towarzyszy kawy. Autorka udowadnia, że skandynawska kultura kulinarna „to również opowieść o jedzeniu wikingów ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla”.
Partnerami książki „Tradycje kulinarne Szwecji” są m.in. Ambasada Szwecji, Samorząd Województwa Pomorskiego oraz Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza.
Gourmand World Cookbook Awards
Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek ma na swoim koncie kilkanaście nagród w konkursie Gourmand World Cookbook Awards, nazywanego także kulinarnymi Oscarami. Jest to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej organizowany od 1995 r. Co roku bierze w nim udział kilkadziesiąt tysięcy pozycji z całego świata. Wiemy już, że zbliżająca się edycja 2022 była rekordowa pod względem zgłoszeń – jury wybierało aż spośród 100 000 książek. W pierwszym etapie wyłonieni zostali zwycięzcy z poszczególnych krajów, natomiast lista ścisłych finalistów zostanie ogłoszona w styczniu 2022 r.
W tegorocznej edycji konkursu naukowczyni z Uniwersytetu SWPS otrzymała Grand Prix w kategorii Food Tourism i drugie miejsce w kategorii Embassy books za swój e-book „The Polish Table”/„Mesa Polaca”, w którym udowadnia, że stół to w polskiej tradycji biesiadowania nie tylko użytkowy mebel, ale symbol więzi, jaka łączy zasiadających przy nim ludzi. Książka jest udostępniona w dwóch językach (po angielsku i hiszpańsku) w otwartym dostępie tutaj.
W 2019 r. „Tradycje kulinarne Finlandii” dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zdobyły Grand Prix w kategorii Embassies Culinary Diplomacy oraz drugie miejsce w kategorii Scandinavian.
dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies prowadzonych na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” „The Polish Table” i „Tradycje kulinarne Szwecji”.