Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo

Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek nominowana do kulinarnych Oscarów

float_intro: images/ZDJECIA/nowosci-wydawnicze/tradycje_kulinarne_szwecji.jpg

Najnowsza książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek pt. „Tradycje kulinarne Szwecji” miała swoją oficjalną premierę 28 października. Jeszcze nie zdążyła na dobre rozgościć się na półkach księgarń, a już uzyskała nominację do przyszłorocznej edycji Gourmand World Cookbook Awards. Konkurs ten zwany jest kulinarnymi Oscarami. W tym roku liczba zgłoszonych książek okazała się rekordowa – przekroczyła 100 000.  „Tradycje kulinarne Szwecji” powalczą o Grand Prix w kategorii Nordic.

 

Poznajmy menu wikingów

W swojej najnowszej książce orientalistka, badaczka kultury kulinarnej oraz kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS skupia się na ukazaniu kultury i tradycji kulinarnej Szwecji, kraju, który słynie ze śledzia przyrządzanego na dziesiątki sposobów, popularnych klopsików oraz cynamonowych bułeczek – nieodłącznych towarzyszy kawy. Autorka udowadnia, że skandynawska kultura kulinarna „to również opowieść o jedzeniu wikingów ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla”.

Partnerami książki „Tradycje kulinarne Szwecji” są m.in. Ambasada Szwecji, Samorząd Województwa Pomorskiego oraz Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza.

Gourmand World Cookbook Awards

Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek ma na swoim koncie kilkanaście nagród w konkursie Gourmand World Cookbook Awards, nazywanego także kulinarnymi Oscarami. Jest to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej organizowany od 1995 r. Co roku bierze w nim udział kilkadziesiąt tysięcy pozycji z całego świata. Wiemy już, że zbliżająca się edycja 2022 była rekordowa pod względem zgłoszeń – jury wybierało aż spośród 100 000 książek. W pierwszym etapie wyłonieni zostali zwycięzcy z poszczególnych krajów, natomiast lista ścisłych finalistów zostanie ogłoszona w styczniu 2022 r.

tradycje gourmand

W tegorocznej edycji konkursu naukowczyni z Uniwersytetu SWPS otrzymała Grand Prix w kategorii Food Tourism i drugie miejsce w kategorii Embassy books za swój e-book „The Polish Table”/„Mesa Polaca”, w którym udowadnia, że stół to w polskiej tradycji biesiadowania nie tylko użytkowy mebel, ale symbol więzi, jaka łączy zasiadających przy nim ludzi. Książka jest udostępniona w dwóch językach (po angielsku i hiszpańsku) w otwartym dostępie tutaj.

W 2019 r. „Tradycje kulinarne Finlandii” dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek zdobyły Grand Prix w kategorii Embassies Culinary Diplomacy oraz drugie miejsce w kategorii Scandinavian.

BIO Magdalena Tomaszewska-Bolałek

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies prowadzonych na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” „The Polish Table” i „Tradycje kulinarne Szwecji”.