
Monika Nawrocka
Profil zawodowy
Doktorantka na Wydziale Orientalistycznym Uniwersytetu Warszawskiego, asystentka dydaktyczna w Katedrze Japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Badaczka japońskiej kultury kulinarnej, wcześniej zajmująca się zestawami lunchowymi bentō oraz ich wpływem na relacje między ludźmi, natomiast obecnie zgłębiająca wiedzę o najstarszym rodzie kucharskim w Japonii – rodzie Shijō oraz ich eseistyce kulinarnej Shijōryū hōchōsho (Zapiski kulinarne rodu Shijō, 1489 r.). Przebywała na rządowych stypendiach naukowych na Uniwersytecie Rikkyō (2013-201) i Uniwersytecie Tokijskim (2017-2019) w Japonii. Wraz z członkami grupy Shijō Shinryū z prefektury Ibaraki dwukrotnie uczestniczyła w ceremonii hōchōshiki: w marcu 2019 r. w Japonii oraz w listopadzie 2019 w Polsce. Dodatkowym zainteresowaniem jest symbolika jedzenia w kulturze japońskiej oraz jedzenie w tradycyjnej drodze herbaty sadō.