Polityka zdrowego żywienia, a czynniki wpływające na jej skuteczność
Grupa naukowców, wśród nich prof. Aleksandra Łuszczyńska z Instytutu Psychologii Uniwersytetu SWPS, dokonała przeglądu uwarunkowań wdrażania polityki promującej zdrową dietę i aktywność fizyczną.
#polityka żywieniowa #infrastruktura żywieniowa #zdrowy tryb życia #polityka zdrowego żywienia
Co badaliśmy?
- Uwarunkowania konieczne do wdrożenia polityki zapobiegania otyłości osadzone w kontekście geograficznym, społeczno-kulturowym, ekonomicznym, epidemiologicznym czy prawnym. Do wiodących elementów omawianej polityki prozdrowotnej zaliczono odpowiednią dietę i aktywny tryb życia.
W jaki sposób?
- Przeanalizowano dane i dokumentację pochodzące od dziewięciu głównych interesariuszy na potrzeby meta-przeglądu (#CRD42019133341). Wyznaczniki kontekstowe uznano za silnie udokumentowane (≥60%). Narzędzia ROBIS i Methodological Quality Checklist-SP zostały użyte do oceny ryzyka błędu systemowego.
Wnioski z pracy badawczej
- Analiza danych potwierdza znaczenie czynników związanych z określonymi domenami kontekstowymi. Wyniki badań wskazują wyraźnie, że przy formułowaniu planów wdrożenia zdrowej diety i polityki aktywności fizycznej należy uwzględnić jako determinujący kontekst społeczno-kulturowy, ekonomiczny i polityczny.