Naukowcy rzucają wyzwanie problemowi otyłości w Polsce, analizując słabe punkty polityki żywieniowej
Polska boryka się z plagą nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w 2025 roku - 26% kobiet i 30% mężczyzn będzie zmagać się z tym problemem. Grupa naukowców, wśród nich prof. Aleksandra Łuszczyńska z Instytutu Psychologii Uniwersytetu SWPS, zajęła się analizą i diagnozą istniejącej sytuacji żywieniowej, jej słabych punków oraz najpilniejszych potrzeb na tle innych krajów. Wyniki nie są optymistyczne.
#zdrowa żywność #infrastruktura żywieniowa #polityka żywieniowa #ocena polityki żywieniowej
Co badaliśmy i w jakim celu?
- Celem badania była analiza polityki związanej ze zdrowym, świadomym żywieniem w Polsce. Określenie braków w infrastrukturze związanej z tym obszarem, stworzenie polityki wdrożeniowej i ustalenie priorytetów działania.
W jaki sposób?
- Użyto Healthy Food Environment Policy Index (Food-EPI), umożliwiającego porównanie polskiej infrastruktury i praktyk żywieniowych ze strategiami międzynarodowymi. Opracowano także listę zalecanych działań.
Wnioski z pracy badawczej
- Polską infrastrukturę i politykę odnoszącą się do środowiska zdrowej żywności oceniono jako słabą lub bardzo słabą w większości aspektów. Wśród zidentyfikowanych działań koniecznych najwyższy priorytet nadano systemowi znakowania żywności oraz szkolenia osób zajmujących się żywieniem w szkołach.