Dla kogo?
- Studia są adresowane przede wszystkim dla dietetyków, technologów żywności, psychologów i psychoterapeutów, lekarzy i pielęgniarek, pedagogów oraz absolwentów nauk przyrodniczych takich specjalności jak: biochemia, biologia, ekologia, mikrobiologia lub ochrona środowiska.
Kontakt
- Aleksandra Żach, tel. 723 331 565
- Alina Nohorna, tel. 723 331 639
- Weekendowy telefon dyżurny 22 517 98 49
- e-mail: [email protected]
Psychodietetyka
- Rekrutacja zakończona
Zajęcia będą prowadzone online lub w formie hybrydowej (online lub offline)
O studiach
Kierownikiem merytorycznym studiów jest prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska
Adresaci
Studia są adresowane przede wszystkim dla dietetyków, technologów żywności, psychologów i psychoterapeutów, lekarzy i pielęgniarek, pedagogów oraz absolwentów nauk przyrodniczych takich specjalności jak: biochemia, biologia, ekologia, mikrobiologia lub ochrona środowiska. Kandydaci po innych kierunkach studiów mogą być zaproszeni na rozmowę kwalifikacyjną.
Cel
- wzbogacenie wiedzy i zdobycie umiejętności w zakresie innych, niż tylko somatyczne, przyczyn zaburzeń odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem (m.in. miażdżycy, cukrzycy, otyłości, niedokrwiennej choroby serca, nadciśnienia tętniczego, chorób nowotworowych, a także anoreksji, bulimii i innych zaburzeń łaknienia);
- zapoznanie z najnowszą wiedzą naukową o wpływie czynników żywieniowych na zachowanie zdrowia i powstawanie wielu chorób;
- zapoznanie z czynnikami psychologicznymi w występowaniu zaburzeń odżywiania, m.in. takimi jak: motywacja do podjęcia walki z otyłością czy nadwagą, stawiane cele, sfera emocjonalna, zaburzone spostrzeganie siebie, relacje z bliskimi, problemy z kształtowaniem się tożsamości oraz wskazanie metod, które mogą im przeciwdziałać;
- poznanie możliwości skutecznego oddziaływania na zmianę zachowań w zakresie żywienia;
- motywowanie do leczenia dietetycznego oraz przygotowywanie programów edukacyjnych dla wybranych grup populacyjnych, jak dzieci, ludzie młodzi, czy osoby w podeszłym wieku;
- poznanie technik komunikowania się z odbiorcami za pomocą mediów;
- poznanie technik używania głosu do stworzenia wiarygodnego przekazu;
- zapoznanie słuchaczy z najnowszymi osiągnięciami nauki o żywności i żywieniu, w tym z badaniami nad rolą czynników psychologicznych.
Warunki zaliczenia
Podstawą zaliczenia studiów jest minimum 80% obecności na zajęciach oraz pozytywne zaliczenie testu wiedzy i praktycznego zadania końcowego (indywidualna prezentacja).
Czas trwania
dwa semestry. Zajęcia odbywają się w soboty i niedziele, maksymalnie dwa razy w miesiącu.
Dokument ukończenia studiów
absolwenci otrzymują przewidziane ustawą świadectwo ukończenia studiów podyplomowych Uniwersytetu SWPS.
Program
Z ważnych przyczyn Centrum Studiów Podyplomowych i Szkoleń może dokonać zmian w programie, kadrze i formie studiów.
W razie potrzeby jesteśmy gotowi do prowadzenia zajęć w trybie online.
Terminarz zjazdów na rok akademicki 2022/2023
Organizacja i tematyka zajęć
Program obejmuje 216 godzin zajęć dydaktycznych, realizowanych w formie interaktywnych wykładów i warsztatów prowadzonych w ramach bloków tematycznych:
- Bloku Dietetycznego - Medycznego
- Bloku Psychologicznego
Wśród szczegółowych zagadnień poruszanych na zajęciach są m. in. :
- Ewolucyjne, kulturowe i społeczne podstawy żywienia człowieka
- Psychologiczne mechanizmy odżywiania się
- Neurofizjologiczne aspekty odżywiania się
- Wpływ nawyków żywieniowych na stan zdrowia
- Aktywność fizyczna – nieodzowny element zdrowego stylu życia i odżywiania
- Rynkowe uwarunkowania zachowań związanych z jedzeniem
- Zaburzenia odżywiania i radzenie sobie z nimi
- Nadwaga i otyłość oraz ich skutki zdrowotne, psychologiczne i społeczne
- Poradnictwo psychologiczne i dietetyczne w zakresie zasad zdrowego odżywiania
- Odpowiedzialność za słowo w przekazie medialnym
- Budowanie programów profilaktycznych i prewencyjnych dotyczących zaburzeń odżywiania oraz nadwagi i otyłości
Zajęcia prowadzą także psychologowie - praktycy, lekarze różnych specjalności, dietetycy, dziennikarze oraz specjaliści z zakresu technologii żywności, żywienia człowieka oraz zaburzeń odżywiania.
Partner kierunku
Kadra
Rekrutacja
Zasady przyjęcia na studia
kolejność zgłoszeń. Kandydaci, którzy posiadają dyplom ukończenia studiów wyższych inni niż zakresu psychologii i dietetyki mogą zostać zaproszeni na rozmowę kwalifikacyjną.
REKRUTACJA NA STUDIA PODYPLOMOWE
Rekrutacja na studia podyplomowe wymaga wypełnienia internetowego formularza zgłoszeniowego. Uprzejmie informujemy, że wypełnienie formularza rekrutacyjnego drogą internetową nie jest jednoznaczne z zakwalifikowaniem się na dany kierunek studiów podyplomowych. O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.
Centrum Studiów Podyplomowych i Szkoleń zastrzega możliwość zaproszenia kandydata na rozmowę rekrutacyjną.
Vademecum dla kandydata na studia podyplomowe
Baza wiedzy dla kandydata na studia podyplomowe
Dokumenty do pobrania
Uczelnia zastrzega sobie prawo do nieuruchomienia kierunku w przypadku niewystarczającej ilości zgłoszeń.
Opłaty
Pożyczki na kształcenie-nieoprocentowana pomoc zwrotna
Ministerstwo Rozwoju w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój uruchomiło nieoprocentowane pożyczki na cele edukacyjne min. studia podyplomowe. Szczegółowe informacje: www.inwestujwrozwoj.pl
rok akademicki 2022-2023 | |
---|---|
10 rat | 980 zł |
2 raty | 4 650 zł |
1 rata | 8 900 zł |
Opłata rekrutacyjna | 300 zł |
Dla absolwentów SWPS i Uniwersytetu SWPS oraz studentów Uniwersytetu SWPS posiadających wyższe wykształcenie oferujemy dodatkową zniżkę w wysokości 300 zł:
- 300 zł zniżki w opłacie rekrutacyjnej (absolwent płaci 0 zł).
Wpłaty czesnego każdy słuchacz będzie dokonywał na indywidualne subkonto, którego numer jest dostępny w Wirtualnej Uczelni.
Na 7 dni przed rozpoczęciem nauki każdy słuchacz otrzyma drogą elektroniczną informacje dotyczące pierwszego zjazdu.
Kontakt
Zapisz się już dziś, zacznij studia w marcu!