Wybierz kategorię wyszukiwania

Studia

Formularz wyszukiwania na belce: Studia

lokalizacja:
poziom studiów:
obszar tematyczny:
forma studiów:
studia podyplomowe realizowane:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szkolenia i kursy

Badania i projekty

Formularz wyszukiwania na belce: Badania i projekty

lokalizacja:
jednostka badawcza:
typ:
dyscyplina:
status:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Naukowcy

Formularz wyszukiwania na belce: Nasi naukowcy

lokalizacja:
dyscyplina:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Wydarzenia

Formularz wyszukiwania na belce: Wydarzenia

typ:
lokalizacja:

Kontakty

lokalizacja:
kategoria:

Jeżeli nie znalazłeś tego czego szukałeś zawsze możesz wpisać szukane słowo lub frazę poniżej

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się gdzieś ukryło na naszej stronie

Szukasz czegoś zupełnie innego? Sprawdź, może się ukryło gdzieś na naszej stronie!

Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Logo
string(64) "https://rekrutacja.swps.pl/s/offer-selection?rev=a2bQt0000007HbT"

O studiach

Psychodietetyka to interdyscyplinarna dziedzina łącząca naukę o żywieniu z psychologią. Podczas zajęć omawiane są m.in. zaburzenia odżywiania, choroby dietozależne, psychologiczne aspekty odżywiania oraz wpływ diety na zdrowie fizyczne i psychiczne. Słuchacze uczą się tworzyć spersonalizowane plany dietetyczne oraz programy edukacyjne skierowane do wybranych grup społecznych.

Absolwenci posiadają kompetencje w zakresie prewencji i terapii zaburzeń odżywiania. Stosując elementy terapii behawioralnej, dialogu motywującego i ACT, motywują klientów do zmiany nawyków żywieniowych, leczenia dietetycznego (np. otyłości, cukrzycy) i aktywności fizycznej. Łatwo znajdują pracę m.in. w poradniach dietetycznych, klinikach zdrowia psychicznego, szpitalach i instytucjach edukacyjnych.

Inicjatorką i pomysłodawczynią kierunku była prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.

Koordynatorem merytorycznym jest dr Izabella Bednarczyk-Bochenek.

Partner kierunku

Adresaci

Studia kierujemy do wszystkich zainteresowanych tematyką psychodietetyki, w szczególności do:

  • dietetyków,
  • technologów żywności,
  • psychologów,
  • terapeutów,
  • pedagogów,
  • absolwentów biochemii, biologii, ekologii, mikrobiologii, ochrony środowiska,
  • lekarzy,
  • pielęgniarek.

Dlaczego warto?

  1. Zapoznasz się z zasadami zdrowego żywienia i nauczysz się tworzyć indywidualne plany dietetyczne.
  2. Zdobędziesz wiedzę o etiologii, objawach, prewencji i terapii chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem, takich jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, anoreksja i bulimia.
  3. Poznasz psychologiczne przyczyny zaburzeń odżywiania, obejmujące zniekształcony obraz siebie, trudne relacje z bliskimi i problemy emocjonalne.
  4. Opanujesz techniki perswazji, dzięki którym będziesz skuteczniej motywować klientów do zmiany nawyków żywieniowych bądź leczenia dietetycznego.
  5. Nauczysz się tworzyć efektywne programy edukacyjne na temat zdrowego odżywiania, adresowane do określonej grupy społecznej.
  6. Dowiesz się, skąd czerpać informacje o wynikach najnowszych badań z obszaru psychodietetyki.

Program studiów

Obszar

Psychologiczne mechanizmy zachowań żywieniowych

Obszar

Elementy terapii behawioralnej, dialogu motywującego oraz terapii zaangażowania w procesie modyfikacji nawyków żywieniowych

Obszar

Neurofizjologiczne aspekty odżywiania się

Obszar

Wpływ nawyków żywieniowych na stan zdrowia

Obszar

Aktywność fizyczna jako nieodzowny element zdrowego stylu życia i odżywiania

Obszar

Zaburzenia odżywiania i radzenie sobie z nimi

Obszar

Nadwaga i otyłość oraz ich skutki zdrowotne, psychologiczne i społeczne

Obszar

Specyfika pracy indywidualnej i z grupą w procesie modyfikacji stylu życia

Obszar

Programy profilaktyczne i prewencyjne dotyczące nadwagi, otyłości i zaburzeń odżywiania

Obszar

Rynkowe uwarunkowania zachowań żywieniowych

Obszar

Odpowiedzialność za słowo w przekazie medialnym

Organizacja nauki

Studia trwają dwa semestry i obejmują 216 godzin dydaktycznych zajęć realizowanych w formie wykładów, seminariów oraz warsztatów prowadzonych w ramach bloków tematycznych:

  • Bloku Dietetycznego - Medycznego
  • Bloku Psychologicznego
    • Zjazdy odbywają się w weekendy, średnio 2 razy w miesiącu.

      Hybrydowa forma studiów oznacza, że wybrane zajęcia realizowane są online, a pozostałe odbywają się stacjonarnie. Nie ma możliwości łączenia tych form.

      Zajęcia stacjonarne odbywają się w siedzibie Uniwersytetu SWPS lub w innym budynku wynajmowanym przez uczelnię.

      Z ważnych przyczyn Centrum Studiów Podyplomowych i Szkoleń może dokonać zmian w programie, kadrze i formie studiów.

      Warunki zaliczenia

      • Minimum 80% obecności na zajęciach.
      • Zaliczenie testu wiedzy.
      • Zaliczenie indywidualnej prezentacji

      Dokument ukończenia studiów

      Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych na Uniwersytecie SWPS.

Kadra

Zajęcia prowadzą psychologowie - praktycy, lekarze różnych specjalności, dietetycy, dziennikarze oraz specjaliści z zakresu technologii żywności, żywienia człowieka oraz zaburzeń odżywiania.

Koordynatorka merytoryczna kierunku

dr
Izabella Bednarczyk-Bochenek
dr
psycholog
dr n. med. i n. o zdr.
Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
dr n. med. i n. o zdr.
dietetyk
dr hab. n. med.
Paweł Holas
dr hab. n. med.
specjalista psychiatra i seksuolog, certyfikowany terapeuta i superwizor terapii poznawczo-behawioralnej, terapeuta podejść opartych na uważności
 
Beata Jabłonowska-Lietz
 
dietetyk
dr hab. n. med.
Hubert Krysztofiak
dr hab. n. med.
lekarz, specjalista medycyny sportowej i chorób wewnętrznych
 
Małgorzata Leszczyńska
 
ekspert ds. strategii marketingu i wsparcia sprzedaży na rynku produktów spożywczych
dr hab. n. med. i n. o zdr., prof. AEH
Magdalena Makarewicz-Wujec
dr hab. n. med. i n. o zdr., prof. AEH
propagatorka wiedzy o prawidłowym żywieniu
prof.
Marek Naruszewicz
prof.
 
dr
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
dr
kulturoznawca, orientalista, Kierownik Food Studies
 
Joanna Trochimczuk
 
psycholog społeczny, dyplomowany trener grupowy, specjalista w zakresie komunikacji
dr, prof. UŚ
Ewa Wojtyna
dr, prof. UŚ
lekarz psychiatra, psycholog, psychoterapeuta i superwizor terapii poznawczo behawioralnej
 
Nina Wojtyra
 
dietetyczka, specjalistka zdrowia publicznego, edukacji żywieniowej, psychodietetyki, praktyczka dialogu motywującego

Rekrutacja

Zasady rekrutacji

O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń. Wypełnienie formularza rekrutacyjnego nie jest jednoznaczne z zakwalifikowaniem się na dany kierunek. Zastrzegamy sobie możliwość zaproszenia kandydata na rozmowę rekrutacyjną.

W przypadku niewystarczającej liczby zgłoszeń uczelnia może podjąć decyzję o nieuruchomieniu kierunku.

  1. Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy
  2. Załącz odpowiednie dokumenty
  3. Dokonaj opłaty rekrutacyjnej
  4. Rozpocznij studiowanie

Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy

Na studia zapisujesz się online.

Po kliknięciu przycisku „Aplikuj” zostaniesz przekierowany do formularza zgłoszeniowego.

Nasz system poprowadzi Cię przez cały proces rekrutacji.

Przygotuj:

  • Skan dyplomu ukończenia studiów wyższych
Aplikuj na studia

Załącz odpowiednie dokumenty

W trakcie wypełniania formularza załączasz skan/zdjęcie dyplomu ukończenia studiów wyższych.

Pamiętaj!

  • Dokumenty powinny mieć format JPG/PDF.
  • Wszystkie skany/zdjęcia muszą być czytelne
Aplikuj na studia

Dokonaj opłaty rekrutacyjnej

Opłatę wnosisz za pośrednictwem platformy PayU podczas wypełniania formularza rekrutacyjnego.

Uwaga!

  • Studenci i absolwenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z opłaty rekrutacyjnej.
Aplikuj na studia

Rozpocznij studiowanie

Na adres mailowy podany w formularzu dostaniesz powiadomienie o statusie Twojej aplikacji. O przyjęciu na studia poinformujemy Cię w osobnym mailu, a informacje dotyczące pierwszego zjazdu wyślemy na 7 dni przed rozpoczęciem nauki.

Pamiętaj!

  • Liczba miejsc jest ograniczona
  • O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.
Aplikuj na studia

Opłaty

Opłata rekrutacyjna: 300 PLN

Studenci i absolwenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z opłaty rekrutacyjnej.

Opłata za rok studiów (2024-2025)

  Wysokość raty Łączny koszt studiów
Zapłać w 10 ratach 980 PLN 9 800 PLN
Zapłać w 2 ratach 4 650 PLN 9 300 PLN
Zapłać w 1 racie 8 900 PLN 8 900 PLN

Słuchacze wpłacają czesne na na indywidualne subkonta podane w Wirtualnej Uczelni. Termin płatności 1. raty upływa 5 października dla studiów rozpoczynających się jesienią oraz 5 marca dla studiów rozpoczynających się wiosną.

Na 7 dni przed rozpoczęciem nauki każdy słuchacz otrzyma drogą elektroniczną informacje dotyczące pierwszego zjazdu.

Sprawdź, jak sfinansować naukę

Nieoprocentowane pożyczki

Ministerstwo Rozwoju uruchomiło nieoprocentowane pożyczki na kształcenie obejmujące m.in. studia podyplomowe, kursy, szkolenia. W ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój możesz otrzymać nawet do 30 000 zł pomocy zwrotnej bez żadnych dodatkowych kosztów. Co ważne, istnieje możliwość umorzenia 20–25% przyznanej kwoty.

Szczegółowe informacje znajdziesz na www.inwestujwrozwoj.pl

Zniżki dla firm na studia podyplomowe

Uniwersytet SWPS od kilku lat z powodzeniem realizuje przekrojowe projekty dla firm, korporacji i instytucji państwowych. Do każdego z klientów i partnerów podchodzimy indywidualnie i dopasowujemy ofertę do jego potrzeb. Dla pracodawców, którzy skierują do nas większą liczbę pracowników, mamy specjalne oferty cenowe.

O szczegóły zapytaj w CSPiS.

Zostańmy w kontakcie

Zostaw nam swoje dane, a będziemy Cię informować o aktualnościach dotyczących tego kierunku.

Aplikuj
Trwa rekrutacja na studia podyplomowe
na rok akademicki 2024/2025