Sprawdź nasze rozbudowane narzędzie do wyszukiwania.

Szukaj po kategoriach – oszczędzaj swój czas.

Uniwersytet SWPS - Strona główna

Eksport polskiej żywności – wyzwania i perspektywy

float_intro: images-old/2015/Aktualnosci/export_2000_1316.jpg

Jakie wyzwania stoją przed polskimi eksporterami żywności w najbliższych latach? W jakim kierunku powinna zmierzać ewolucja prawa, aby ułatwić rodzimym firmom wejście na rynki państw spoza Unii Europejskich? Na te i inne pytanie odpowiedzi poszukamy podczas ogólnopolskiej konferencji „Eksport polskiej żywności – wyzwania i perspektywy”, skierowanej do przedstawicieli sektora spożywczego, członków stowarzyszeń i związków branżowych oraz pracowników jednostek budżetowych.

 

Ogólnopolska konferencja 

 

Eksport polskiej Żywności 

Wyzwania i perspektywy

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizatorami konferencji są Uniwersytet SWPS, Filia we Wrocławiu, Wydział Prawa i Komunikacji Społecznej oraz Kancelaria Prawna RESULT Witkowski Woźniak Mazur i Wspólnicy sp.k. Patronat nad konferencją objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

konferencja

marzec
24 2017

Wrocław

 

Jakie wyzwania stoją przed polskimi eksporterami żywności w najbliższych latach? W jakim kierunku powinna zmierzać ewolucja prawa, aby ułatwić rodzimym firmom wejście na rynki państw spoza Unii Europejskich? Na te i inne pytanie odpowiedzi poszukamy podczas ogólnopolskiej konferencji „Eksport polskiej żywności – wyzwania i perspektywy”, skierowanej do przedstawicieli sektora spożywczego, członków stowarzyszeń i związków branżowych oraz pracowników urzędów kontrolujących żywności, w szczególności Inspekcji Weterynaryjnej. 

Osoby zainteresowane udziałem w konferencji prosimy o wcześniejszą rejestrację za pomocą formularza zgłoszeniowego.

Eksport polskiej żywności – aktualna sytuacja

Sytuacja polskiego rynku produktów żywnościowych kreowana jest między innymi przez możliwość eksportu produktów na rynki „państw trzecich”, tj. państw nienależących do Unii Europejskiej. Wspomaganie eksportu można uznać zatem za zadanie priorytetowe dyplomacji gospodarczej.

Niemniej ważnym elementem zwiększenia eksportu polskiej żywności jest równomierna ewolucja przepisów prawa, po to, aby wspomóc poszukiwania nowych rynków w państwach trzecich.

Tematyka konferencji

Podczas konferencji będą omawiane następujące zagadnienia:

  • Procedury nadawania uprawnień eksportowych dla polskich zakładów sektora spożywczego;
  • Specyficzne wymogi prawa dla eksportu polskiej żywności na rynek Stanów Zjednoczonych, Izraela, Japonii, Chińskiej Republiki Ludowej, Gruzji;
  • Nowa inspekcja bezpieczeństwa żywności i weterynarii – szansą czy zagrożeniem dla eksportu polskiej żywności;
  • Informowanie o zagrożeniach związanych z polską żywnością opinii publicznej w Polsce i na świecie;
  • Programy promujące polską żywność;
  • CETA i TTIP – szansą czy zagrożeniem dla eksportu polskiej żywności?;
  • Systemy kontroli wewnętrznej i jakości – jako narzędzia wspierające polski eksport żywności;
  • Rolniczy handel detaliczny – problemy eksportu na rynki innych państw europejskich;
  • Choroby zakaźne jako ryzyko prowadzenia działalności sektora spożywczego w zakresie eksportu żywności na rynki „państw trzecich”.

Niejednoznaczność, a przy tym inflacja przepisów prawa sprawia, że podmioty sektora spożywczego stoją przez trudnym zadaniem, oprócz nawiązania kontaktów biznesowych, spełnienia wymagań weterynaryjnych i żywnościowych, niejednokrotnie trudnych w interpretacji. Problemem okazują się również zmiany proponowane w strukturach inspekcji zajmujących się bezpieczeństwem żywności w Polsce. Wskazane wątpliwości sprawiają, że temat eksportu na rynki państw trzecich pozostaje ciekawym, aczkolwiek trudnym przedmiotem dyskusji, który chcielibyśmy podjąć na konferencji. 

dr Michał Rudy, kierownik kierunku prawo na Uniwersytecie SWPS, Filia we Wrocławiu

Program

9.30–10.30 – rejestracja uczestników

10.30–11.00 – uroczyste otwarcie konferencji

  • dr Michał Rudy – Uniwersytet SWPS, kierownik Studiów Podyplomowych – Prawo o żywności
  • dr hab. Monika Lewandowicz-Machnikowska – Uniwersytet SWPS, Dziekan Wydziału Prawa i Komunikacji Społecznej

11.00–13.00 – I sesja / Moderator: dr hab. Paweł Wojciechowski

  • Nowa inspekcja bezpieczeństwa żywności i weterynarii – szansą czy zagrożeniem dla eksportu polskiej żywności? – dr hab. Paweł Wojciechowski, Uniwersytet Warszawski
  • Procedury nadawania uprawnień eksportowych dla polskich zakładów sektora spożywczego – zagadnienia problemowe – dr Michał Rudy, Uniwersytet SWPS
  • Wybrane wymogi prawa dla eksportu polskiej żywności – przykłady nietypowe (USA, Izrael, Japonia, Chińska Republika Ludowa, Gruzja) – lek. wet. Anna Cwynar, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu
  • Procedury nadawania uprawnień eksportowych dla polskich zakładów sektora spożywczego prawo a praktyka – lek. wet. Jan Radzimski, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Turku
  • Dyskusja

13.00–14.00 – lunch

14.00–16.30 – II sesja / Moderator: dr Michał Rudy
  • CETA i TTIP – szansą czy zagrożeniem dla eksportu polskiej żywności? – mgr Adam Zieliński, Uniwersytet Warszawski
  • Afrykański pomór świń i grypa ptaków barierą eksportu polskiej żywności? (przedstawiciel MRiRW lub GIW – do potwierdzenia)
  • Systemy kontroli wewnętrznej i jakości – jako narzędzia wspierające polski eksport żywności – dr Katarzyna Kosek-Paszkowska, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Informowanie o zagrożeniach związanych z polską żywnością opinii publicznej w Polsce i na świecie – dr Michał Rudy, Uniwersytet SWPS
  • Programy promujące polską żywność – mgr inż. Agnieszka Czubak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Dyskusja

16.30–17.30 – panel ekspertów i zakończenie konferencji

Zgłoszenia i opłaty

Aby wziąć udział w konferencji, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy »

22.03.2017 r. – zakończenie przyjmowania zgłoszeń. 

22.03.2017 r.  – ostateczny termin uiszczenia opłaty konferencyjnej

Opłata konferencyjna wynosi 150 zł (zwolniona z podatku VAT)

Opłata obejmuje:

  • uczestnictwo w konferencji
  • materiały konferencyjne
  • catering
  • anulator parkingowy

Słuchacze studiów podyplomowych Uniwersytetu SWPS Prawo o żywności we Wrocławiu i Prawo weterynaryjne i sanitarne w Warszawie są zwolnieni z opłaty konferencyjnej.

Przewidziane zostało 15 darmowych miejsc dla studentów studiów wyższych na Uniwersytecie SWPS.

Opłatę należy wnieść na konto organizatorów:

30 1750 1019 0000 0000 3625 3541
Raiffeisen Bank Polska S.A.

W tytule przelewu prosimy podać tytuł konferencji „Eksport polskiej żywności” oraz imię i nazwisko uczestnika.

Organizator informuje, że osoby uczestniczące w konferencji otrzymają fakturę za opłatę konferencyjną. W celu otrzymania faktury należy w formularzu zgłoszeniowym, zaznaczyć opcję „Chcę otrzymać fakturę” i uważnie uzupełnić dane do faktury. Faktura zostanie przesłana drogą pocztową na podany w formularzu adres korespondencyjny w terminie 14 dni od dnia konferencji.

Organizatorzy i patroni

Organizatorzy

  • Uniwersytet SWPS, Filia we Wrocławiu, Wydział Prawa i Komunikacji Społecznej
  • Wojewódzki Inspektorat Weterynarii we Wrocławiu
  • Kancelaria Prawna RESULT Witkowski Woźniak Mazur i Wspólnicy sp.k.

Patronat

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

logotyp eksport zywnosci

Termin i lokalizacja

24 marca 2017 r., godz. 9.30–17.30

Uniwersytet SWPS, Filia we Wrocławiu
ul. Aleksandra Ostrowskiego 30b

Kontakt

Iga Lewicka
Uniwersytet SWPS
nr tel.: 785 202 527
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

{ BreezingForms : }