Książka kulturoznawczyni z USWPS obsypana nagrodami

Doktor Magdalena Tomaszewska-Bolałek, specjalistka w dziedzinie kultury jedzenia i dyplomacji kulinarnej, zdobyła trzy prestiżowe nagrody za książkę „Tradycje kulinarne Polski”, w tym dwa „kulinarne Oscary” w konkursie Gourmand World Cookbook Awards.
Przez żołądek do serca
„Tradycje kulinarne Polski” prezentują kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To barwna opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia i jego roli w domowych obrzędach.
W książce znajdziesz:
- anegdoty, legendy i opowieści o jedzeniu;
- odniesienia do literatury i sztuki;
- informacje o historycznej kuchni polskiej, w tym kuchni sarmackiej;
- rozdział o turystyce regionalnej;
- 19 prostych przepisów na mało znane dania z różnych części Polski.
Publikacja jest dostępna za darmo
1500 egzemplarzy trafiło do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach, a część nakładu jest dostępna w sprzedaży. Ze strony Fundacji Bunkatura możesz pobrać bezpłatny e-book.
„Tradycje kulinarne Polski” to bardzo ważny dla mnie projekt, o którym myślałam od dłuższego czasu. Chciałam, aby książka była dostępna bezpłatnie dla każdego, kto ma ochotę poznać polską kulturę kulinarną, bo zasługuje ona na uwagę. Jesteśmy krajem o bogatej kuchni, w której spotykają się smaki, zapachy i tradycje różnych kultur. W dobie dynamicznego rozwoju turystyki kulinarnej jest to naprawdę duży atut. Gourmand World Cookbook Awards to ogromne wyróżnienie, za które jestem bardzo wdzięczna.
Gourmand World Cookbook Awards – kulinarne Oscary
Gourmand World Cookbook Awards to najbardziej prestiżowy konkurs książek kulinarnych, nie bez powodu często nazywany kulinarnymi Oscarami. Wyłaniane są w nim najlepsze publikacje kulinarne z całego świata. Zwyciężyć może zarówno książka wydana w tradycyjnym wydawnictwie, jak i dostępna bezpłatnie w internecie.
„Tradycje kulinarne Polski" otrzymały nagrodę w dwóch kategoriach:
- Eastern Europe (Europa Wschodnia),
- Culinary Diplomacy (dyplomacja kulinarna).

W tym roku miała miejsce jubileuszowa, 30. edycja konkursu. Nagrody uroczyście wręczono w Estoril w Portugalii. W dniach 18–21 czerwca 2025 r. odbyło się wiele wydarzeń towarzyszących gali. Autorzy, wydawcy, przedstawiciele mediów, dyplomaci kulinarni, szefowie kuchni oraz specjaliści od kultury i turystyki kulinarnej mogli wziąć udział w panelach dyskusyjnych, warsztatach i wykładach poświęconych jedzeniu.

Nagroda Magellana
„Tradycje kulinarne Polski” odniosły także sukces w konkursie na najbardziej wartościowe publikacje turystyczne na polskim rynku wydawniczym – zdobyły główną nagrodę w kategorii „Wydarzenie roku” w konkursie Nagroda Magellana.
Gala nagrody odbyła się 24 maja 2024 r. w Pałacu Kultury i Nauki w ramach Międzynarodowych Targów Książki w Warszawie.

The Global Culinary Travel Award
Książka została także doceniona w konkursie The Global Culinary Travel Award. We wrześniu 2024 r. do półfinału w kategorii Best Culinary Heritage Product or Experience for Travelers trafiły aż trzy publikacje wykładowczyni USWPS poświęcone polskiej kulturze kulinarnej – obok „Tradycji kulinarnych Polski” były to „Polish Culinary Paths” oraz „The Polish Table”. Konkurs organizuje World Food Travel Association.
Kuchniokracja – z pasją o jedzeniu
Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek dzieli się swoją miłością do dobrej kuchni i szeroką wiedzą w tym temacie nie tylko w książkach, lecz także w internecie. Pod nazwą Kuchniokracja prowadzi bloga o jedzeniu, podcast kulinarny, stronę na Facebooku i profil na Instagramie.
- Poczytaj bloga Kuchniokracja
- Posłuchaj podcastu Kuchniokracja
- Zajrzyj na Facebooka Kuchniokracji
- Zobacz profil Kuchniokracji na Instagramie
Materiały powiązane
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek laureatką Gourmand World Cookbook Awards
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek laureatką Nagrody Magellana
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek po raz kolejny laureatką kulinarnych Oscarów
- „Tradycje kulinarne Szwecji”. Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek
- Nowa książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek nominowana do kulinarnych Oscarów
- 13. kulinarny Oscar dla dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek
O autorce

Zobacz inne aktualności


























































































